Over mijzelf

Hans te Winkel

Op de lagere school in de zesde klas heb ik blokfluit les gehad.
Op zondag in de kerk, maar ook op een bruiloft kon altijd genieten van de muziek die er door de organist en de band werd gemaakt.
Ik dacht toen, dat zou ik ook wel graag willen, maar daar bleef het dan ook bij.
Zo rond mijn 18e ben ik begonnen met orgel les nemen, eerst paar jaar amusement en daarna les van een cantororganist.
Daaraan bewaar ik goede herinneringen, en ben dankbaar voor hetgeen hij mij geleerd heeft.
In 1985 ben ik als organist begonnen in de Gereformeerde Kerk te Bredevoort.
Aangezien men in Bredevoort wist dat ik met orgel les was begonnen, mocht ik daar op het orgel gaan studeren.
Daarvoor ben ik hen nog steeds zeer erkentelijk voor de mogelijkheid die men mij heeft geboden.

Mijn passie

In 1987 kwam er een vacature in de Gereformeerde Kerk van Aalten. Eind jaren ’80 ben ik gestopt in Bredevoort, aangezien het allemaal wel veel werd in twee gemeentes. Soms drie keer op een zondag spelen, en dat werd wat teveel van het goede.

In Aalten de eerste dienst gehad in de Zuiderkerk, die ik niet zal vergeten. De predikant die wel van humor hield, zei tegen de mensen in de kerk van: “U zult zich wel afvragen wie vanmorgen de organist is. Nou dat is die en die, hij is nog niet officieel benoemd, maar hij zit er al wel.” Na de dienst hoorde ik van de mensen, dat ik wel mocht blijven. En dat heb ik gedaan, want ik zit er nog steeds.

Naast de Zuiderkerk, was er ook de Oosterkerk, en na de fusie in 2006 kwam daar de Oude Helenakerk bij, en gingen we als Protestantse Gemeente Aalten verder. De Gereformeerde Kerk in Bredevoort is gesloten, en de diensten worden nu gehouden in de fraaie St. Joriskerk, de voormalige Hervormde Kerk. Naast de vaste organist, speel ik samen met twee Aaltense collega’s daar ook een aantal keren per jaar op het Naberorgel.

Voor verder informatie over de orgels, verwijs ik u graag naar de betreffende pagina’s.

En dan speel ik mee in de groep NooTzaak.
NooTzaak is een groep muzikanten die in wisselende samenstelling kerkdiensten maar ook andere bijeenkomsten muzikaal aankleden. Het instrumentarium is zeer veelzijdig van zang, piano, kerkorgel, keyboard tot gitaar, basgitaar, drums, bügel, trompet , bluesharp en mandoline. Niet alleen de samenstelling en instrumenten zijn variabel, ook het repertoire is zeer wisselend en afgestemd op het thema van de dienst of bijeenkomst. Van Vivaldi tot blues,van pop tot ingetogen meerstemmig gezongen ballads. Nederlands, Aaltens dialect of Engels. Vaak maken we speciaal voor de gelegenheid een eigen lied.
Kortom: NooTzaak is van alles, als het maar met muziek te maken heeft.

En verder hou ik ook van andere soorten muziek, zoals U2, L.A. vation – The Worlds Greatest Tribute to U2, Status Quo, Coldplay,    Rolling Stones, Queen, Kensington, Celtic Thunder en Blackmore’s Night.

Verder ben ik ook jeugdleider bij voetbalclub AZSV. k ben begonnen als leider bij de C5. Tegenwoordig heet dit de JO15-5. Daarna verder bij de JO17-5, en sinds 2018/2019 bij de JO17-3. Ook in het nieuwe seizoen blijf ik daar leider van. Het is heel leuk om dit te doen. De jongens moeten allereerst plezier hebben in de  trainingen en de wedstrijden. Als ze dat  hebben komt het voetbal vanzelf wel. Zelf training doe ik niet, daar zijn de trainers voor. Ik doe meer de administratieve kant, zoals rijschema’s maken e.d. Bij de trainingen ben ik altijd wel aanwezig, waar nodig help ik en het is leerzaam. Muziek en voetbal hebben overeenkomsten. Ook op het veld probeer je iets moois te “componeren”. Muziek en voetbal zijn dingen waar ik van hou.